Vasuri Jaska

ONKO SAARISELKÄ GHETTO VAI KRUUNUNJALOKIVI?

Ilman Saariselkää tinkaamiset Inarissa olisivat yhtä mehukasta aihetta köyhempiä. Näillä tinkaajilla on vankkumaton ja omaperäinen mielipide. Siitä ei luovuta edes äänen korottamisen pelossa. Lanko-Pekan sanoin: ”Jos Lapissa häviää tinkaamisen, se on luonteen heikkoutta.”

Jos Juhani Suomen väite Saariselästä ”hyvinvoivien ghettona” on totta? Se on todella hyvä lähtökohta. Se on varma vihje siitä, missä satunnaisen kulkijan ylijäämäraha luuraa?  Kustannustehokasta on kerätä vieraan tyrkyttämä raha yhdestä paikasta kunnanisien pohjattomaan kassaan. Sitä vartenhan niitä tulee lentokonelasteittain.

Nämä Juhani Suomet ovat paljon harmillisempia kulkijoita. Ne tulevat yksittäin, vaivihkaa ja katoavat omiin koloihinsa nauttimaan taskulämmintä kossua. On paljon parempi, että tietopaikassa ahne lisämyyntihaukka tuo varomattoman isännän pöytään jääkylmän kossupullon. Kysyy vierailta, ei isännältä – Maistuisiko? 

Ei kai se haittaa, että kulkija kiskotaan kunnan vaijerilla ylös mäen päälle, jossa Huipulla nauttii terästetyn kaakaonsa. Tai ”parfyymiladun” omin voimin selvittänyt hyppii itsensä hikeen ja väsyksiin monot jalassa.  Molemmista suunnista sitten kuskataan uusimmat merkkivälineet turvallisesti paikallisella taksipalvelulla takaisin omaan säilytyspaikkaansa.  Tämähän on ammattitaitoisen asiakaspalvelijan perussääntö. Vie mennessäsi – tuo tullessasi. 

Paikallisen on kuitenkin ehdottomasti varottava tunturin soittokuppiloiden nihkeää valaistusta. Sitä voi varomattomuuttaan joutua tarjoamaan, ja pomppimaan tanssiparketilla vahingossa oman akkansa ympärillä, vaikka tarkoitusperät olisivat aivan muut. 

Ruokapaikoissa syöminen on myös paikallisille tunturissa hankalaa. Syömisen lista on näsäviisaasti kirjoitettu niin vierasperäisillä sanoilla, ettei paikallinen niin omituisia sanoja kehtaa edes syödä. Pottuvoikin on jokin pyree, kahdella ee:llä ja heittomerkillä.  Inarin rautukin kierrätetään Oulun kautta niin, että annoksen kiikuttavat tarjoilijat rasittuvat enemmän lautasen painosta, kuin itse raudusta. 

Ilman Saariselkää Inarin yrittäjät pääsisivät paljon vähemmällä. Ei tarvitsisi yökaudet kuskata nousevan auringon väkeä pitkin tuntureita revontulten perässä. Tai kustantaa karaokebusseja, joissa hoilataan nuotin vierestä ”Poromiehen humppaa”. 

Kaikkien Saariselän asiakaspalvelijoiden luettavaksi suosittelen Pekka Muhosen kirjaa ”Matkailija poronkusemilla”. Kiitos, anteeksi ja näkemiin.

 

Julkaistu Inarilaisessa  7.3.2012 ”Kolmen raati”

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen

Raimo O. Kojo kirjoitti kuusikymmentäluvulla Lapin Retkeilyoppaassaan "matkailun hävittävästä voimasta" ja tarkoitti tällä, ellen aivan erehdy, massaturismin taipumusta tuhota juuri ne nähtävyydet, joiden takia turismi kohdealueelle on alunperin aloitettu. Saariselkä näyttää minusta juuri tältä.

Olen vähän erilainen lapinmatkailija, enkä välttämättä jätä rahaa seudulle paikallisten yrittäjien toivomaan malliin. Mutta käyn sitäkin useammin: nykyään ainakin kolme kertaa vuodessa.

Havaintoni vuosikymmenten varrelta tukevat Kojon pelkoa. Mutta Kojo kirjoitti kommenttinsa silloin, kun minä olin vasta kansakoulussa ja oli silti hänkin jo huolissaan.

Minusta Inarissa, ja muuallakin Lapissa, pitäisi nyt huolestua siitä, miten kauan on jäljellä mitään, mistä tarvitsee enää olla huolissaan.
Muidenkin kuin asiakaspalvelijoiden.

Olle Brand

Paikkaa kutsutaan myös moraalisesti:"Sääriseläksi". Nimensä paikka on saanut myynninedistämisestä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset